Vyhledávání

Kontakt

JAMAJKANITA
KINGSTON Jamaica W.I.

info@jamajkanita.sk

HAITI - VÍZA

HAITI - VÍZA

 

Dovolenka na Haiti si vyžaduje dobrú prípravu bez ohľadu na účel cesty. Byť dobre informovaný o podmienkach vstupu do krajiny znamená vyhnúť sa nepríjemným situáciám. 

 

HAITI - VÍZA, PAS A FORMALITY

Ako je to pre väčšinu krajín, platný pas je nevyhnutnosť číslo 1. V prípade Haiti musí byť pas platný najmenej 6 mesiacov pred vstupom do krajiny a takisto aj 6 mesiacov po odchode. Inými slovami, pas nesmie zaniknúť pred vstupom do krajiny alebo opustením krajiny. 

 
Pre pobyty trvajúce 90 dní alebo menej sa na občanov Slovenskej republiky a Českej republiky nezvťahuje žiadna vízová povinnosť. 
 
Pri vstupe do krajiny však musia zaplatiť turistický poplatok vo výške 10 € alebo 10 $ alebo 10 kanadských dolárov alebo 500 HTG (Haitských gurdov). Táto daň sa musí zaplatiť vo vstupných prístavoch, pri prekračovaní Dominikánsko-Haitskej hranice a na letiskách na Haiti. Na deti vo veku 0 až 9 rokov a osoby ktoré majú diplomatické alebo úradné víza sa tento poplatok nevzťahuje.
 

Uistite sa, že máte v pase priestor pre vstupné aj výstupné pečiatky a ponechajte si zelenú vstupnú kartu, ktorú dostanete pri príchode, pretože ju od Vás budú žiadať pri odchode z Haiti.

 

Dovolenka v Dominikánskej republike ako aj dovolenka na susednom Haiti si vyžaduje dobrú prípravu bez ohľadu na účel cesty. Byť dobre informovaný o podmienkach vstupu do krajiny znamená vyhnúť sa nepríjemným situáciám. 

 

DOMINIKÁNSKA REPUBLIKA - VÍZA, PAS A FORMALITY

Platnosť pasu

Ak vstupujete ako turista, váš pas musí byť platný najneskôr do dátumu navrhovaného odchodu z Dominikánskej republiky. Ak vstupujete do Dominikánskej republiky na akýkoľvek iný účel, cestovný pas by mal mať platnosť najmenej šesť mesiacov.

Občania Slovenskej republiky a Českej republiky cestujúci do Dominikánskej republiky na dovolenku nemajú vízovú povinnosť. 

Dominikánska republika víza a turistická karta

Spiatočná letenka

V prípade, že nemáte spiatočnú letenku, môže vám byť vstup do Dominikánskej republiky zamietnutý.

Od Apríla 2018 sa vstupná daň z cestovného ruchu (predtým známa ako turistická karta za 10 USD) už pri príchode do Dominikánskej republiky nezbiera a vo väčšine prípadov ju máte už zahrnutú buď v letenke alebo v zájazde, ktorý ste si zakúpili v cestovke. Ak si nie ste istí, či ste už zaplatili tento poplatok, obráťte sa na leteckú spoločnosť alebo prevádzkovateľa cesty. 

Ďalšia možnosť je zaplatiť si turistickú kartu za 10 USD alebo ekvivalentný poplatok po prílete priamo na letisku pri pasovej kontrole na letisku. 

Pri príchode vám bude normálne udelený 30-dňový pobyt. Tento si môžete predĺžiť na 60 dní zaplatením predĺženia pobytu na miestnom imigračnom úrade. 

V apríli 2018 sa objavili správy, že imigračné úrady budú častejšie kontrolovať zahraničných návštevníkov, aby zistili platnosť ich pobytu v krajine. Pravidlá prisťahovalectva v Dominikánskej republike sa nezmenili; všetci turisti by mali mať platnú dokumentáciu na 30-dňový pobyt a zaplatiť predĺženie pri odchode, ak sa zdržiavajú do 60 dní. Uistite sa, že ste schopní poskytnúť fotokópiu svojej identifikácie (napríklad cestovného pasu) a doklad o ďalšom cestovaní alebo návrate, ak vás o to príslušné orgány požiadajú.

 
 

HAITI - VÍZA, PAS A FORMALITY

Ako je to pre väčšinu krajín, platný pas je nevyhnutnosť číslo 1. V prípade Haiti musí byť pas platný najmenej 6 mesiacov pred vstupom do krajiny a takisto aj 6 mesiacov po odchode. Inými slovami, pas nesmie zaniknúť pred vstupom do krajiny alebo opustením krajiny. 

 
Pre pobyty trvajúce 90 dní alebo menej sa na občanov Slovenskej republiky a Českej republiky nezvťahuje žiadna vízová povinnosť. 
 
Pri vstupe do krajiny však musia zaplatiť turistický poplatok vo výške 10 € alebo 10 $ alebo 10 kanadských dolárov alebo 500 HTG (Haitských gurdov). Táto daň sa musí zaplatiť vo vstupných prístavoch, pri prekračovaní Dominikánsko-Haitskej hranice a na letiskách na Haiti. Na deti vo veku 0 až 9 rokov a osoby ktoré majú diplomatické alebo úradné víza sa tento poplatok nevzťahuje.
 

Uistite sa, že máte v pase priestor pre vstupné aj výstupné pečiatky a ponechajte si zelenú vstupnú kartu, ktorú dostanete pri príchode, pretože ju od Vás budú žiadať pri odchode z Haiti.